Niezapomniany smak i puszystość. To smak ciepłych lodów z dzieciństwa. Tak tak to cukier ale i biało wiec to co kolarze lubią najbardziej :-).

Przepis / czas przyrządzenia około 45min

składniki
– 3 białka
– 300g cukru
– sok z cytryny
– 80ml wody

potrzebne: mikser, garnek, termometr do 120c

Wodę i sok z wyciśniętej cytryny wlej do garnka. Dodaj cukier. Wymieszaj i ustaw na wolnym ogniu.

Uważaj aby nie spalić cukru bo powstanie karmel
Spalony syrop na karmel. Nie nadaje się na lody można zrobić lizaki 🙂

Gdy syrop osiągnie 100-105c zacznij miksować białka na pianę. Jajka parzę wrzątkiem z czajnika aby pozbyć się salmonelli. Później temperatura z syropu dokończy dzieło.

W ostatniej fazie ubijania dodaj 2 łyżki cukru miałkiego

Gdy syrop osiągnie temperaturę 110-115c zdejmij go z gazu. Temperatura jest ważna gdyż wiemy że nadmiar wody został odparowany. Woda nam jest potrzebna tylko aby rozpuścić cukier.

Teraz do ubitych białek wlewaj małą nitką syrop na wysokich obrotach miksera. Nie spiesz się. Po wlaniu miksuj jeszcze 15min do zagęszczenia piany.

Po 15 min

Przełóż masę do rękawa i nałóż do wafelków od lodów lub płaskich. Metoda dowolna.

Teraz można przykryć z góry drugim waflem. Następnie wkładamy do lodówki. Najlepsze są na drugi dzień, ale jak się schłodzą po 1h są gotowe :).

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *