Niezapomniany smak i puszystość. To smak ciepłych lodów z dzieciństwa. Tak tak to cukier ale i biało wiec to co kolarze lubią najbardziej :-).
Przepis / czas przyrządzenia około 45min
składniki
– 3 białka
– 300g cukru
– sok z cytryny
– 80ml wody
potrzebne: mikser, garnek, termometr do 120c
Wodę i sok z wyciśniętej cytryny wlej do garnka. Dodaj cukier. Wymieszaj i ustaw na wolnym ogniu.
![](http://ultra.waw.pl/wp-content/uploads/2021/01/11F5784C-EEFE-4E6E-AFA0-77A1DD9EB2C9-300x183.jpeg)
![](http://ultra.waw.pl/wp-content/uploads/2021/01/A4F74426-1453-4800-B8DC-052B92C47ADE-300x271.jpeg)
Gdy syrop osiągnie 100-105c zacznij miksować białka na pianę. Jajka parzę wrzątkiem z czajnika aby pozbyć się salmonelli. Później temperatura z syropu dokończy dzieło.
![](http://ultra.waw.pl/wp-content/uploads/2021/01/4747CD06-329D-4CDD-9A31-828463BB908A-225x300.jpeg)
Gdy syrop osiągnie temperaturę 110-115c zdejmij go z gazu. Temperatura jest ważna gdyż wiemy że nadmiar wody został odparowany. Woda nam jest potrzebna tylko aby rozpuścić cukier.
![](http://ultra.waw.pl/wp-content/uploads/2021/01/69D65356-452A-4292-8D72-2C034C89B1CD-225x300.jpeg)
Teraz do ubitych białek wlewaj małą nitką syrop na wysokich obrotach miksera. Nie spiesz się. Po wlaniu miksuj jeszcze 15min do zagęszczenia piany.
![](http://ultra.waw.pl/wp-content/uploads/2021/01/13AA3621-6521-4548-B935-0765E93F4A2D-225x300.jpeg)
![](http://ultra.waw.pl/wp-content/uploads/2021/01/61967228-34FF-4DAF-91CA-1AABDE43DCB6-768x1024.jpeg)
Przełóż masę do rękawa i nałóż do wafelków od lodów lub płaskich. Metoda dowolna.
![](http://ultra.waw.pl/wp-content/uploads/2021/01/4F502A61-EB5E-4FC9-97D5-38EB98089099-768x1024.jpeg)
Teraz można przykryć z góry drugim waflem. Następnie wkładamy do lodówki. Najlepsze są na drugi dzień, ale jak się schłodzą po 1h są gotowe :).
Smacznego